Hammashoidot

Miksi hammashoito?

Haiseeko lemmikin suu? Paha haju on oire ongelmista, mutta aistinvaraisesti lemmikin suun haistelu eikä suun silmämääräinen tutkiminen paljasta kuin pinnalliset vauriot ja hammaskiven kertymisen. Hampaiden vieruskudoksen tulehdus on hankala ja kivulias hampaiden heilumista ja irtoamista aiheuttava tulehdus suun tukikudoksissa. Se ei näy pinnalle, ja diagnosoinnin suorittaa eläinlääkäri.

Hampaiden vieruskudoksen tulehdusta tavataan yli 80%:lla kolme vuotta täyttäneillä koirilla ja lähes yhtä paljon sairautta tavataan saman ikäisillä kissoilla.

Tulehdusten yleisyys aikuisilla koirilla

Yli neljällä koiralla viidestä on tulehduksia suun kudoksissa, useimmiten hampaiden kiinnityskudoksissa. Nämä kiinnityskudoksen tulehdukset voivat olla paikallisia aiheuttaen hampaiden heilumista ja irtoamista sekä myöhemmin koko yleiskuntoa alentavia tulehdussairauksia levitessään verenkierron kautta hoitamattomana.

Perushammashoito ja koko suun röntgenkuvaus

Plakki muodostuu ja kiinnittyy sekä hampaan pinnalle että ientaskuihin ja näkyy hampaan pinnalla tummempana hammaskivenä. Plakista on eristetty yli 300 eri bakteerilajia. Parodontiitti on suun kiinnityskudoksissa oleva sairaus, joka ei aina näy suussa, vaan se pitää diagnosoida hammaskuvauksella. Bakteerien kertyminen hampaan pinnalle, ienrajaan ja ientaskuun aloittaa tulehdusketjun. Seuraavaksi hammas alkaa heilua ja lopulta se irtoaa kokonaan. Parodontiitti on erityisen yleinen vanhemmilla, pehmeää ruokaa syövillä pienirotuisilla koirilla ja se voidaan saada ajoissa kiinni kuvaamalla hampaiden juuret.

Hyvä hoitotapa ja suun tulehdussairauksien ennakointi

Lemmikin hampaiden hoitoa ei kannata ulkoistaa vain omalle eläinlääkärille. Paras suuhygienia ja laadukas lemmikin elämä saavutetaan hyvällä kotihoidolla yhdistettynä ammattilaisen suorittamaan tarkistukseen ja puhdistukseen. Hampaiden harjauksen tulee olla päivittäistä, ja lisäksi säännöllinen suuntarkastus ja hammaskiven poisto eläinlääkäriasemalla parantaa hoitovastetta. Ystävällinen henkilökuntamme opastaa ja neuvoo hampaiden harjauksen eläinlääkärikäynnillä. Hampaiden harjaus on lemmikille kivuton toimenpide, josta ei kannata tinkiä – neuvomme mielellämme hyvän kotihoitotavan.

Hammashoito 2
Perushammashoito

Perushammashoito sopii aikuiselle lemmikille, jolla ei ole aiemmin havaittu hampaiden tukikudosten muutoksia.

Hoito sisältää inhalaatioanestesian, hammaskivenpuhdistuksen, hammaskartan, hampaiden kiillotuksen, jatkohoitosuunnitelman.

Hammashoitojen hinnat löytyvät hinnastostamme.

haukotteleva valkoinen chihuahua
Perushammashoito ja koko suun kuvaus

Perushammashoito ja röntgenkuvaus on suositeltava aikuisen lemmikin ensimmäinen hammashoito, jolla selvitetään koko suun ja hammaskudosten terveyttä ja mahdollisten hammasongelmien laajuutta.

Palvelu sisältää inhalaatioanestesian, hammaskivenpuhdistuksen, hammaskartan, koko suun röntgenkuvauksen, hampaiden kiillotuksen sekä kotihoito- ja muun jatkohoitosuunnitelman.

Hampaanpoisto
Hammashoito, röntgenkuvaus ja huonokuntoisten hampaiden poisto

Tulehdukset ja vaurioituneet hampaat
Lemmikeillä, joiden suussa on huonokuntoisia hampaita ja hammasmurtumia tulee perushammashoidon, hammaskiven puhdistuksen ja hampaiden kiillotuksen lisäksi ottaa koko suun röntgenkuvat sekä poistaa heikkokuntoiset hampaat anestesiassa. Lemmikin suun hoidolle tehdään jatkosuunnitelma ja huolehditaan tarvittavasta lääkityksestä.

Hampaanpoistopotilaille tarjoamme  lisäksi maksuttoman jälkitarkastuksen, jossa poistokohdan paraneminen tarkastetaan.

Hammashuollon kulku Taikatassussa
Hampaanpoisto
Hampaiden röntgenkuvaus
Hammashuollon kulku Taikatassussa

Hammashoidot

Säännöllinen hampaiden hoito ja hammaskiven poisto on tärkeä osa eläimen perusterveydenhoitoa.  Jo olemassa olevaa hammaskiveä ei harjaamalla saa pois. Taikatassussa hammaskivenpoiston tekee aina eläinlääkäri, ja narkoosia valvoo avustaja. Koirien hammashoidot tehdään aina turvallisessa inhalaatioanestesiassa. Hammashoitoon kuuluu myös hampaiden röntgenkuvaus.

Hammashoidon kulku

Hammaskivenpoistoa varten lemmikki rauhoitetaan, ja suoneen laitetaan laskimoyhteys, jonka kautta annostellaan nukutusainetta kullekin yksilöllisesti tarvittava määrä.

Koiralle asetetaan henkitorveen intubaatioputki, jonka kautta koira hengittää nukutusainetta. Koira on nesteytyksessä koko narkoosin ajan ja sen nukutusta valvotaan kuten muitakin nukutuksia.

Hammaskivi poistetaan ultraäänilaitteella, joka irrottaa hammaskiven tehokkaasti ja hellävaraisesti. Puhdistuksen jälkeen ientaskut käydään vielä läpi kyretillä, ja hampaan pinta kiillotetaan kiillotuspastalla. Kiillotus hidastaa uuden plakin kiinnittymistä hampaan pinnalle, ja helpottaa omistajan suorittamaa kotihoitoa.

Kiillotuksen jälkeen mitataan ientaskujen syvyys ientaskumittarilla ja kartoitetaan muut löydökset hampaissa sekä suussa. Löydöksistä tehdään hammaskartta, johon voidaan tukeutua jatkohoitoa suunniteltaessa. Lisäksi hampaat röntgenkuvataan, ainakin ensimmäistä kertaa hammashoitoon tulevilta, sekä aina, mikäli hampaissa on parodontiitimuutoksia.

Kissojen hammaskivenpoisto on nopeampi suorittaa, ja tästä syystä tehdään varsinkin nuorilla ja terveillä kissoilla suonen kautta annosteltavassa anestesiassa.

Taikatassussa sovitamme aina narkoosin eläimen tarpeisiin, joten voit luottavaisesti uskoa anestesian valinnan kokeneiden eläinlääkäreidemme päätettäväksi.

 

 

Hampaanpoisto

Hampaanpoisto

Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehdusta, ja vähitellen myös hampaan tukikudoksen tulehdusta eli parodontiittia. Mikäli koiralle on jo kehittynyt parodontiitti, huonosti kiinni olevat, heiluvat ja kipeät hampaat täytyy poistaa. Usein poistolistalle joutuvat myös esimerkiksi murtuneet hampaat, tai hampaat, jotka häiritsevät oikean purennan muodostumista. Varsinkin pienillä koirilla maitohampaat saattavat jäädä lähtemättä pysyvien jo puhjetessa, ja nämä joudutaan usein myös poistamaan nukutuksessa. Hammashoidot tehdään aina turvallisessa inhalaatioanestesiassa. Hammashoitoon kuuluu myös hampaiden röntgenkuvaus.

Isommat ja monijuuriset hampaat vaativat kirurgisen poiston. Monijuuriset hampaat halkaistaan poraa käyttäen. Kirurgisessa poistossa hampaan päälle avataan ien- ja limakalvofläppi jotta saadaan leukaluuta porattua pois hampaan päältä. Lopuksi fläppi suljetaan ompelein. Kivunlievitykseen käytetään paikallispuudutusta sekä suonen kautta annettavaa kipulääkitystä.

Mikäli poistettavia hampaita on paljon, niiden poisto saatetaan jakaa usealle kerralle, jotta nukutus ei rasita koiraa liikaa. Tällöin ensimmäisellä kerralla tehdään hoitosuunnitelma ja sovitaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Vanhankin koiran suu kannattaa hoitaa aina kuntoon, koska tulehdus on suuri rasitus elimistölle, ja tulehtunut suu on usein todella kipeä.

Koira näyttää pitkään jatkunutta kipua huonosti, ja usein kipu havaitaankin vasta suun hoidon jälkeen potilaan muuttuessa virkeämmäksi ja iloisemmaksi. Nykyiset nukutusaineet ovat varsin turvallisia myös vanhoille eläimille. Ennen vanhan koiran suuhuoltoa tarkastetaan yleinen terveydentila ja yli kahdeksanvuotiailta lemmikeiltä tutkitaan perusverinäytteet. Suun kunto tarkastetaan aina rokotusten ja terveystarkastuksien yhteydessä.

Hampaiden röntgenkuvaus

Hampaiden röntgenkuvaus

Hammashoitoon kuuluu myös hampaiden röntgenkuvaus. Käytössämme on moderni hammasröntgenlaite ja digitaalinen kuvankehitys, joka nopeuttaa hampaiden kuvausta.

Hampaiden röntgenkuvaus antaa paljon tietoa siitä, mitä ikenen alla tapahtuu. Kuvaamme kaikilta ensimmäistä kertaa hammashoitoon tulevilta kissoilta ja koirilta hampaat. Jatkossa hampaat kuvataan tarvittaessa, eli mikäli suussa on parodontiittimuutoksia. Myös hampaanpoistojen yhteydessä hampaat kuvataan.

Tarvittaessa lähetämme hammaspotilaat eteenpäin hammashoitoihin erikoistuneelle eläinlääkärille.

0%

Yli kolmevuotiaista koirista 80% kärsii jonkin asteisesta tulehduksesta hampaita ympäröivissä kudoksissa

0%

Yli kolmevuotiaista kissoista 70% kärsii jonkin asteisesta tulehduksesta hampaita ympäröivissä kudoksissa

Valikko