Asiaa lemmikkien hampaiden hoidosta

Lemmikkisi hammashoito

Lemmikkisi hammashoito

Kissojen ja koirien hammashoidosta

Ientulehdus on yksi koirien ja kissojen tavallisimpia sairauksia. Useilla nuorilla, lähes kaikilla keski-ikäisillä ja varsinkin vanhoilla koirilla ja kissoilla on jonkinasteista ientulehdusta. Ientulehdus kroonistuu ja etenee helposti. Kotihoidon tarkoituksena on ennaltaehkäistä ientulehduksen syntymistä poistamalla plakkia sekä estämällä uuden plakin ja hammaskiven kertymistä hampaiden pinnoille.

Tehokkain tapa on päivittäinen hampaiden harjaus. Hampaiden harjaaminen on syytä aloittaa jo lemmikin ollessa nuori, jolloin harjaaminen toimii tehokkaasti ientulehduksen ennaltaehkäisynä. Lisäksi pentuiässä eläin oppii hoitotoimenpiteet helposti.

Ientulehdus ja parodontiitti

Ientulehduksen aiheuttaa plakki eli hampaiden pinnalle kertyvä bakteerimassa. Plakin kovettuessa muodostuu hammaskiveä. Ulospäin havaittavia oireita ovat plakin ja hammaskiven lisäksi ikenien punoitus sekä pahanhajuinen hengitys. Lievästi tulehtunut ien punoittaa ja/tai turvottaa, vakavasti tulehtunut ien lisäksi vuotaa herkästi verta. Kun tulehdus leviää hampaiden kiinnityskudoksiin, syntyy parodontiitti. Parodontiitissa hampaan kiinnityskudokset heikentyvät, hammas rupeaa heilumaan ja lopulta irtoaa. Parodontiitin aiheuttama tulehdus heiluvine hampaineen on eläimelle kivulias tila, joka vaatii aina säännöllistä eläinlääkärin hoitoa.

Parodontiitti on krooninen sairaus, josta ei enää voi parantua. Hoitamaton ientulehdus voi aiheuttaa vakavia ongelmia myös eläimen yleisessä terveydentilassa. Krooninen tulehdus ikenissä pesiytyy hoitamattomana helposti koko suun alueelle, ja voi aiheuttaa mm. nielun ja nielurisojen tulehdusta. Jatkuva plakki hampaiden pinnalla ja ientaskuissa toimii valtavana bakteerivarastona, josta tulehdus voi levitä veriteitse muualle elimistöön. Esimerkiksi sydänläppien ja munuaisten tulehdukset ovat usein lähtöisin tulehtuneesta suusta. Mikäli tulehdus on jo edennyt hammasta ympäröivään luuhun, ei paluuta terveeseen kudokseen enää ole. Siinä vaiheessa hoidon tarkoituksena on enää vain estää taudin paheneminen.

Huolellisella hoidolla ientulehdus voidaan pitää kurissa, ja parodontiitin kehittyminen estää. Erittäin tärkeää on hampaiden onnistunut kotihoito. Tärkeää on myös säännöllinen ja riittävän aikaisin tehty plakin ja hammaskiven poisto eläinlääkärin vastaanotolla.

Kissan hammasvaivojen erityispiirteitä

Kissojen hampaiden syöpymävauriot eli hammasresorptiot ovat yksi yleisimmin diagnostisoiduista kissan hammassairauksista. Syöpymävaurioita tavataan keskimäärin 28%:lla kissoista, ja hampaissa voi olla useita eri vaiheessa olevia syöpymiä. Vauriot syntyvät, kun hammasluun uudismuodostukseen osallistuvat solut hajottavat juuren pinnan kovaa materiaalia. Tuhoutunut kudos korvautuu luun tai hammassementin kaltaisella kudoksella.

Tuhoutuminen alkaa yleensä juurta suojaavasta hammassementistä, ja etenee hammasluuhun kruunun ja juuren alueella. Myöhäisessä vaiheessa syöpymät etenevät hammaskiilteeseen, joka myös syöpyy tai lohkeaa pois, jolloin vauriot muuttuvat silmin nähtäviksi. Joissakin tapauksissa kruunu voi katketa kokonaan. Jäljelle jäävät juuret peittyvät yleensä ikenen alle, mutta joissakin tapauksissa ien voi tulehtua katkenneen hampaan kohdalta.

Omistajat eivät yleensä havaitse oireita, mutta joillakin kissoilla voi olla pahanhajuista hengitystä, syömisvaikeuksia, lisääntynyttä syljeneritystä ja laihtumista. Syöpymävaurioiden alkuperä on tuntematon. Syöpymävaurioiden etenemistä voidaan mahdollisesti hidastaa huolellisella hammashoidolla. Ientulehdus on syöpymävaurioiden lisäksi yksi kissan tavallisimpia suun ja hampaiden sairauksia.

Koiran hampaiden kotihoito

Aloita koirasi totuttelu suun käsittelyyn hieromalla sen kuonoa sekä huulia. Muista kehua ja palkita lemmikkisi heti, kun se pysyy kiltisti paikallaan ja antaa sinun tehdä tämän. Päivittäiset harjaukset aloitetaan yhdestä hampaasta kerrallaan, hampaan ulkopinnalta. Hampaita voi puhdistaa myös sormen ympärille käärityllä sideharsolla tai sormiharjalla. Kun yhden hampaan ulkopinnan harjaus sujuu, lisätään harjattavien hampaiden määrää. Kun kaikkien hampaiden ulkopintojen harjaus sujuu, yritetään avata suuta ja harjata myös sisä- ja purupintoja.

Kaikissa opetteluvaiheissa kannattaa käyttää runsaasti kehuja ja tarvittaessa makupaloja oppimisen tehostamiseksi. Kun hampaiden harjaus kokonaisuudessaan onnistuu, harjauksen tehostamiseksi voi ottaa käyttöön koirien hammastahnan. Ihmisten hammastahna ei sovellu koirille voimakkaan vaahtoamisen ja korkean fluoripitoisuutensa vuoksi.

Hampaiden harjaus kannattaa ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja, jotta se sujuisi kaikkien kannalta mahdollisimman mutkattomasti. Hampaiden kotihoidossa voi käyttää apuna esim. eläimille tarkoitettua Hexarinse-suuhuuhdetta. Hexarinsella pyyhitään ikenet päivittäin. Ientulehdusta hoidettaessa ikeniä voi pyyhkiä parikin kertaa päivässä. Myös Dentisept-pasta on hyvä apu suuhygieniasta huolehdittaessa. Kotihoidon tukena voi käyttää myös puruluita tai erityisiä kuivanappuloita, jotka hillitsevät plakin kertymistä.

Päivittäisellä hampaiden harjauksella voidaan poistaa plakki hampaiden pinnoilta ja estää hammaskiven kertymistä. Kun hampaissa on jo hammaskiveä, kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Hammaskiven poiston yhteydessä kartoitetaan hampaiden kunto ja sovitaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Kotihoidon tarkoituksena on poistaa plakkia sekä estää uuden plakin kertymistä. Tehokkain tapa poistaa plakkia on päivittäinen hampaiden harjaus.

Kissan hampaiden kotihoito

Aloita kissasi totuttelu suun käsittelyyn hieromalla sen nenää sekä huulia. Muista kehua ja palkita lemmikkisi heti, kun se pysyy kiltisti paikallaan ja antaa sinun tehdä tämän. Päivittäiset harjaukset aloitetaan muutamasta hampaasta kerrallaan, ulkopinnalta. Hampaita voi puhdistaa myös sormen ympärille käärityllä sideharsolla tai sormiharjalla. Kun muutaman hampaan ulkopintojen harjaus sujuu, lisätään harjattavien hampaiden määrää.

Kun kaikkien hampaiden ulkopintojen harjaus sujuu, yritetään avata suuta ja harjata myös sisä- ja purupintoja. Kaikissa opetteluvaiheissa kannattaa käyttää makupaloja oppimisen tehostamiseksi. Kun hampaiden harjaus kokonaisuudessaan onnistuu, kannattaa harjauksen tehostamiseksi ottaa käyttöön eläimille tarkoitettu hammastahna. Ihmisten hammastahna ei sovellu kissalle voimakkaan vaahtoamisen ja korkean fluoripitoisuutensa vuoksi. Hampaiden harjaus on helpompaa jos sen ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja. Hampaiden harjaus tulee olla päivittäistä.

Aina hampaiden harjaus ei kuitenkaan onnistu, jolloin voidaan käyttää elämille tarkoitettua Hexarinse-suuhuuhdetta. Hexarinsella pyyhitään ikenet vähintään päivittäin, aluksi useammin. Hexarinsella ei kuitenkaan saada poistettua jo olemassa olevaa hammaskiveä, mutta uuden kehittymistä voidaan kuitenkin hidastaa. Hexarinseä suositellaan käytettäväksi enintään viikon jaksoissa, sillä se saattaa värjätä hammaskiillettä.

Seuraava artikkeli
Iho- ja korvasairauksista